Hem » NASA testade nästa generations universella rymddräkt för 97,2 miljoner dollar

Annonsering

NASA testade nästa generations universella rymddräkt för 97,2 miljoner dollar

NASA:s nuvarande rymddräkter för den internationella rymdstationen (ISS) har använts av astronauter i mer än 40 år och behöver därför bytas ut snarast. Collins Aerospace har tillsammans med ILC Dover och Oceaneering utvecklat en ny rymddräkt som uppfyller dagens krav. Projektet ingår i ett xEVAS-kontrakt (Exploration Extravehicular Activity Services) värt 97,2 miljoner dollar som NASA tilldelade i december 2022. Flyg- och rymdadministrationen testade nyligen de nya rymddräkterna i artificiell mikrogravitation på ett specialflygplan.

Om den här fasen slutförs framgångsrikt kan NASA ge tillstånd att testa nästa generations rymddräkter 2026, då besättningen kommer att använda dem under en rymdpromenad för att utföra reparationer på utsidan av ISS.

Behovet av nya rymddräkter uppstod på grund av problem med de nuvarande modellerna: läckande kylmedel, begränsad rörlighet och föråldrad teknik. Dessa brister blev kritiska när astronauten Mathias Maurer upptäckte en vattenläcka i sin rymddräkt under en rymdpromenad 2022, vilket ledde till att alla rymdpromenader tillfälligt avbröts.

Collins Aerospaces nästa generations rymddräkt är lättare än NASA:s nuvarande modeller, och dess utbytbara arkitektur gör den enkel att modifiera och uppgradera. Utvecklingsteamet arbetade tillsammans med astronauter för att skapa en mångsidig rymddräkt som är lämplig för framtida uppdrag till månen och Mars.

Du kanske också gillar

Annonsering