Hem » Filmindustrin har stämplat katter som ”skurkaktiga”

Annonsering

Filmindustrin har stämplat katter som ”skurkaktiga”

Stereotypen av katter som kalla, reserverade och till och med onda varelser har formats under inflytande av film och animation, har forskare funnit. I dessa konstformer framställs katter oftare som konspiratoriska eller skrupelfria varelser, medan hundar är hjältar.

Digitala marknadsföringsexperter analyserade 50 kända katter från filmer, tecknade serier, TV-serier och shower. 64 % av dessa djur har negativa roller. Bland dessa finns katten Lucifer från 1950-talsfilmen Askungen, Mrs Norris från Harry Potter-serien, Cheshire-katten från Alice i Underlandet och till och med den skalliga katten i knät på Dr Evil i Austin Powers. Vi kan lägga till musen Tom som jagar Jerry, katten Sylvester som jagar fågeln Tweety och sfinxkatten Mrs Whiskerson från sitcomen Friends.

Studien visade att perser- och siameskatter är de katter som uppfattas mest negativt av människor. Nästan hälften av de ”negativa” katterna i filmen är svarta eller grå.

Enligt Jeremy Campbell, chef för London Cat Clinic, är det lättare att sätta en negativ etikett på en katt på grund av dess självständiga natur och ofta oklara motiv för beteendet. Katter visar sällan starka känslor och uppfattas därför som ovänliga av obetänksamma människor.

Dessutom fräser katten och attackerar hunden om den kommer för nära. Detta ger det missvisande intrycket att katten är arg och hunden är vänlig. I själva verket varnar den förra bara den senare för att den inte vill ha med den att göra. Om den dumma hunden ignorerar ett sådant enkelt meddelande, eskalerar kattens aggression bara.

Du kanske också gillar

Annonsering