Hem » En superjord har visat sig befinna sig i en beboelig zon

Annonsering

En superjord har visat sig befinna sig i en beboelig zon

Astronomer har upptäckt en ny typ av exoplanet, en så kallad ”superjord”, som befinner sig bara 137 ljusår från solen. Planeten har fått namnet TOI-715 b och är ett objekt av intresse för forskare på grund av dess läge i den beboeliga zonen hos dess lilla stjärna.

Även om det verkar som om en potentiellt beboelig planet skulle kunna hittas bland jordliknande planeter, finns det flera problem. Ett är att de flesta upptäckta exoplaneterna är mycket större än jorden. Det beror delvis på att det är mycket svårt att upptäcka mindre planeter med de instrument som finns tillgängliga. Ett annat problem är att de vanligaste stjärnorna i galaxen inte är gula dvärgar som vår sol, utan mycket mindre och ljussvagare – röda dvärgar. När forskare upptäcker stenplaneter som kretsar kring röda dvärgar ökar antalet potentiellt beboeliga världar som kan finnas där.

Eftersom röda dvärgar avger mycket mindre värme än stjärnor som vår sol, är den beboeliga zonen runt dem mycket smalare. Den beboeliga zonen är det avstånd från stjärnan där vatten kan existera i flytande tillstånd på planetens yta, dvs. när planetens yttemperatur är mellan 0°C och 100°C. Det krävs dock mycket mer än att bara befinna sig i en sådan komfortzon för att en planet verkligen ska vara beboelig. Andra fakta är också viktiga för att avgöra beboeligheten: atmosfärens tjocklek, hur mycket strålning den tar emot från sin stjärna och om den har en kombination av hav och land.

Du kanske också gillar

Annonsering