Hem » Juno har fotograferat solsystemets ”helvete”

Annonsering

Juno har fotograferat solsystemets ”helvete”

NASA har publicerat en ny bild som överförts till jorden av Juno-sonden. Den visar Io, en satellit till Jupiter, som har hundratals aktiva vulkaner på sin yta.

Juno befann sig endast 1 500 kilometer från Io:s yta. Bilden från jordens budbärare är intressant eftersom vi kan se många detaljer i satellitens topografi på dess nattsida. Detta beror på Jupiter. Solljuset som reflekteras av gasjätten lyser upp den mörka sidan av Io.

Juno-fotot visar hur annorlunda Io är jämfört med Jupiters andra månar. Det finns ingen is eller synliga nedslagskratrar på dess yta. Däremot finns det många vulkaner, vars utbrott kontinuerligt förändrar satellitens landskap. Anledningen till denna aktivitet är tidvatteninteraktionerna mellan Io och Jupiter, som bokstavligen ”smälter” satellitens inre.

Tack vare de ständiga utbrotten är Ios yta en blandning av vulkaniska slätter, många berg, platåer och raviner med strömmar av smält svavel som flyter över dem. Det finns också permanenta lavasjöar på satelliten. Det är därför inte förvånande att vissa bildligt talat har jämfört förhållandena på Io:s yta med helvetet.

Du kanske också gillar

Annonsering