Ett internationellt team av astronomer har gjort observationer med flera våglängder av AT 2023clx, den tidvattenstörning (TDE) som ligger närmast jorden. Resultaten av studien, som publicerades den 22 januari på arXiv preprint server, ger viktig information om egenskaperna hos denna händelse.
TDE är astronomiska fenomen som uppstår när en stjärna passerar tillräckligt nära ett supermassivt svart hål och slits sönder av det senares tidvattenkrafter, vilket utlöser förstörelseprocessen. Resterna av stjärnan börjar sedan falla ner på sin mördare och orsakar en strålningsexplosion som signalerar att något har hänt.
AT 2023clx ligger 155,8 miljoner ljusår bort, i galaxen NGC 3799, och är den närmaste TDE som är känd från optiska observationer. Den identifierades ursprungligen som en transient 2014 och tillskrevs en tidvattenhändelse i juli 2023. Med en maximal svartkroppsluminositet på endast 4,56 biljoner erg/s är denna tidvattenhändelse en av de svagaste kända.
Med tanke på att AT 2023clx är en nyligen upptäckt TDE, är mycket lite känt om dess egenskaper. Det är därför ett team av astronomer under ledning av Panos Charalampopoulos från Åbo universitet i Finland har genomfört en omfattande studie av tidvattenhändelsen i de optiska, nära infraröda och ultravioletta banden. För att göra detta använde de olika rymdteleskop och markbaserade observationsinstrument, inklusive NASA:s rymdfarkost Swift och Northern Optical Telescope (NOT).
Observationerna visade att AT 2023clx har en absolut stjärnmagnitud på -18,25 i g-bandet och en maximal bolometrisk luminositet på 32,4 biljoner erg/s. Detta gör att denna tidvattenstörning har en medelhög luminositet. Det supermassiva svarta hålet väger lika mycket som 1 miljon solar.
Enligt studien nådde AT 2023clx sin topp på 10,4 dagar, vilket gör den till den snabbast växande TDE som hittills varit känd. Astronomerna föreslår att denna snabba ackretion orsakades av kollapsen av en mycket liten stjärna (mindre än 0,1 solmassor) med en kollisionsparameter på ca 0,8.